5 Tips untuk Katering Di Luar Rumah

Perkara biasa untuk mengadakan majlis makan-makan di luar rumah di Malaysia. Salah satu sebab kenapa orang suka tempah katering adalah, mereka nakkan suasana yang berbeza, memudahkan kerja tidak perlu untuk menggunakan tenaga berlebihan. Disamping cipta pengalaman serta kenangan manis untuk majlis. Selain dapat rasa suasana alam semula jadi sambil menikmati makanan yang disajikan.

Tak kira lah perkahwinan, parti atau majlis di luar, datang dengan pelbagai cabaran tersendiri. Serangga perosak, sumber air dan cuaca buruk adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan untuk anda sediakan katering luar tempat berbumbung.

Rujuk 5 tips ni, membantu anda bersedia untuk majlis diluar tempat berbumbung yang menakjubkan!

1. Biasakan Diri Dengan Tempat Acara Luar Tersebut

Lebih baik untuk melihat lokasi lebih awal daripada majlis supaya anda boleh merancang persediaan katering dengan lebih baik. Susun atur tempat boleh memudahkan anda menentukan peralatan yang perlu dibawa serta rancang penyediaan.

Sebagai contoh, jika kawasan untuk letak makanan buffet anda berada di luar, trak makanan perlu diletakkan jauh dari pandangan tetamu, adalah penting untuk mengetahui sejauh mana pelayan anda perlu membawa pinggan mangkuk dan bekalan lain dari ruang penyediaan. Di samping itu, anda perlu memastikan ruang cukup besar untuk memuatkan tetamu serta mengambil kira penjarakan sosial.

Jika anda tidak dapat pergi ke tapak lokasi sebelum hari kejadian, pastikan hubungi wakil lokasi dan bercakap dengan mereka tentang pelan tapak. Pastikan bertanya tentang butiran terkecil yang mungkin anda perlu tahu. Tanya tentang keluasan, tempat sambungan elektrik dan tahap cahaya disitu.

2. Ketahui Had Zon Dan Mempunyai Permit Yang Diperlukan

Had zon biasanya digunakan untuk membezakan antara ruangan majlis dan kediaman orang. Sesetengah majlis, ada had yang diletak. Terutama jika melibatkan ruang sementara seperti jalan tertutup atau tempat letak kereta.

Kebanyakkan tempat, permit diperlukan untuk kelulusan daripada bomba, RELA ataupun polis trafik. Jika anda tidak merancang majlis tersebut, pastikan anda tahu rancangan itu diluluskan untuk mengelakkan denda.

3. Rancang Menu Mengikut Ruang

Apabila memilih menu, pertimbangkan bagaimana keadaan luar boleh mempengaruhi apa yang tetamu ingin makan. Beberapa faktor yang mungkin mempengaruhi keputusan anda termasuk ruang yang tersedia, masa dalam tahun dan tahap bunyi. Contohnya, jika tetamu sedang makan di sebelah pembesar suara yang memainkan muzik kuat, sesetengah tetamu mungkin tidak mahu duduk terlalu lama dan lebih suka makanan mudah dibawa ke lokasi yang lebih tenang.

Tetamu di kawasan makan yang sesak mungkin merasakan perkara yang sama. Sebaliknya, tetamu di majlis perkahwinan luar rumah biasanya bersedia untuk kekal duduk untuk hidangan penuh, tidak kira tahap bunyi atau bilangan orang yang hadir.

4. Mempunyai Pelan Lain Sekiranya Cuaca Tidak Baik

Salah satu bahagian paling rumit dalam katering diluar kawasan berbumbung ialah cuaca. Ia boleh menyebabkan perkhidmatan makan anda tidak diterima. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk tidak menganggap majlis itu dibatalkan jika cuaca ternyata kurang ideal.

Bersedia menghadapi cuaca buruk dengan persediaan dan bekalan yang betul boleh membantu menyelamatkan majlis sekiranya ribut. Sebagai contoh, menyediakan khemah kanopi. Hal ini boleh menjadi tempat perlindungan untuk tetamu serta peralatan anda.

Semasa penyediaan, ambil masa untuk mengetahui sama ada kord sambungan dan penjana yang menghidupkan peralatan anda dilindungi dan selamat daripada hujan. Banyak bekalan katering luar tidak kalis cuaca sepenuhnya, jadi tutup kawasan penyediaan anda adalah satu kemestian. Gagal menyediakan pelan kecemasan boleh menyebabkan anda terkial-kial pada hari majlis dan menghalang keupayaan anda untuk melaksanakan tugas.

5. Pilih Peralatan Yang Serasi dengan Ruang Acara

Memasak diluar boleh memberikan banyak cabaran bagi mereka yang tidak biasa. Tanpa keselesaan dapur, peralatan katering luar yang sesuai untuk ruang anda boleh menentukan sejauh mana majlis berjalan dengan lancar. Di bawah ialah beberapa komponen utama yang perlu dipertimbangkan semasa memutuskan cara membuat dapur luaran sementara.

 • Sumber Kuasa Elektrik dan Sambungan
  Anda perlu ada sumber kuasa elektrik berguna untuk mana-mana peti sejuk. Yang mungkin anda perlukan untuk penyediaan makanan. Walaupun tempat itu sediakannya, pertimbangkan untuk mempunyai penjana dan kord sambungan sendiri untuk memastikan peralatan anda boleh digunakan apabila tiba di majlis.

  Apabila membeli penjana, pastikan voltannya serasi dengan peralatan anda. Dah tentu anda taknak bazirkan kepada sesuatu yang merugikan bukan?

 • Cecair Propana atau Gas Asli untuk Memasak
  Tentukan sama ada anda ingin menggunakan cecair propana atau gas asli sebagai sumber haba untuk memasak. Cecair Propana adalah lebih cekap tenaga, jadi anda mungkin tidak perlu membawa banyak tangki berat bersama anda ke lokasi.

  Sebaliknya, gas asli selalunya lebih memakan kos daripada propana. Apabila memilih sumber memasak, jangan berasa terhad oleh pilihan yang mana peralatan anda telah sediakan. Dalam kebanyakan kes, anda boleh membeli kit penukaran untuk menjadikan bekalan anda serasi dengan sumber pilihan. Pastikan anda mengatur dengan profesional, memasang dengan selamat sebelum majlis.

 • Peralatan Memasak Mudah Alih
  Jika anda kerap mengadakan majlis diluar, anda mungkin mahu melabur dalam peralatan katering luar mudah alih. Bekalan seperti gril luar dan julat gas mudah alih senang dialihkan dari satu tempat ke satu tempat yang lain. Selain itu, banyak pilihan direka untuk persediaan yang lebih mudah.

Kami Bersedia.
Adakah Anda?

Lawati Kedai Kami

ms_MYMalay